Mahler aan den Rijn    'Door Mahler geïnspireerd' 
 ATTENTIE! ... nieuwe datum.               Opnieuw verplaatst naar                                    donderdag 1 april 2021,                                  het is geen grap.                                                Alle reeds bestelde kaarten blijven geldig!    (de kassa is nu gesloten. u kunt wel reserveren, zie Contact )

Programma en de musici


10:00

Mahlercollege I: ‘De symfonieën bewerkt’  door Jaap Hoogendoorn

11.00 

‘Met Mahler in beweging’ o.l.v. Olga Commandeur   bekend van TV - Nederland in beweging

11.10 

Pauze – Mahler in de Beeldende kunst

11.40

Mahler liederen voor cello en piano:  ‘Des Antonius von Padua Fischpredigt’ en   'Oft denk' ich, sie sind nur ausgegangen!‘.


Harriët Overbeek, cello Henk van Dijk, piano,  Cello-bewerking door David Geringas en Harriët Overbeek


Mahlerlied voor viool en piano: ‘Ging heut’ morgen übers Feld’    Viool-bewerking door Ronald Kornfell. 


Door Kevin Straathof (14 jaar), viool, Henk van Dijk, piano

12.00

 College II: ‘Volksliedjes’ en ‘Het Pianokwartet’

12.30 

Het Laurenskwartet, studenten van Codarts Rotterdam: Pianokwartet in a met het Scherzo. in de voltooiing van E-F. Lühl-Dolgorukiy

13.00

Lunchpauze - Mahler in Balletmuziek

13.45

College III: Mahler en jazz

Voorproefje van You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=Axr_9-mOON4

14.00

Delen uit Symfonie 3 in de bew. van Vasily Lobanov door  Ysaÿe Trio m.m.v. Hanna Shybayeva, piano

14.45

Pauze - Mahler in de Beeldende kunst

15.15

'Liebst du um Schönheit’ door Het Groot Alphens Mahlerkoor o.l.v. Ibo van Ingen

15.30 

Mahler in Hip/Hop door Hidde Smedinga

15.50

Treurmars uit Symfonie 1 door ‘Ensemble Jong Belegen’ o.l.v. Danielle Klootwijk

16.10 

Koor Cantabile  zingt ‘Urlicht’ bew.: Clytus Gottwald o.l.v. Simon Stelling

Voorproefje van You Tube:  https://www.youtube.com/watch?v=ZZC9wNXnEl0

16.25 

College IV: Mahler in de Film en in het Theater

16.55

Nieuw Amsterdam Klarinet Kwartet   met Muzikale apotheose: Remix Titan

Voorproefje van Podium Witteman: https://www.youtube.com/watch?v=KXa-c6el9Kc

17.15

Après Mahler Drinks

18.00

Einde

Wijzigingen voorbehouden

Kaarten bestellen ... klik op de link van Theater Castellum:  

Er zijn nog slechts 49 plaatsen beschikbaar

https://theatercastellum.nl/s82061/Nieuwe_Muziekschool_Alphen_Door_Mahler_geinspireerd

of bel met de kassa: 0172- 429292   (De kassa is nu gesloten. Zie Contact)


De musiciYsaÿe Trio en pianiste Hanna Shybayeva 

spelen Symfonie 3 (enkele delen) bewerkt voor pianokwartet door Vasily Lobanov. Lobanov vertelde in een interview in 2003: ‘Beethoven en Mahler waren visionairen die iets metafysisch hebben gezien … het werk van Mahler gaat over dingen buiten onze materiële wereld’. De Derde Symfonie omvat een soort transcendentaal perspectief met een achterliggend verhaal over een progressie van het aardse leven naar de hemel.

Lobanov heeft de partij voor de solo-altstem voor de altviool bewerkt. In het jongenskoor (5 e deel) heeft de piano de scherpe accenten overgenomen van de koperblazers. Het laatste deel (Langsam - Ruhevoll) is misschien wel een visie van een overstijgende goddelijke liefde. De lange uitgestrekte melodische lijnen krijgen een intieme en breekbare uitdrukking wanneer ze worden gespeeld door een pianokwartet.

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

speelt Symfonie 1, de delen 2, en 3, en Titan Remix voor Klarinet kwartet. Arrangementen: Trauermarsch: Jesse Faber; Scherzo: Marijn van Prooijen en Titan Remix: Jesse Faber en Bram Faber. Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet maakt bewerkingen op kwalitatief hoog niveau. In de derde bewerking, Titan Remix, veroorlooft het kwartet zich veel grotere vrijheden, waarbij de klarinetten het idioom van de klezmermuziek vermengen met klanken van de Eerste Symfonie. Is hiermee een knipoog bedoeld naar de Joodse afkomst van de componist? 


 

Laurens Trio met altviolist Diego Virgüez Maeso. 

Het LaurensTrio bestaat, sinds september 2018, uit Diederik van Wassenaer (viool), Belén Mendéz Valledor (cello) en Lieselotte van Tol (piano). Het trio dankt zijn naam aan Sint-Laurentius, de beschermheilige van Rotterdam.Hier ontmoetten de drie musici elkaar op Codarts Hogeschool voor de Kunsten waar zij alle drie hun hoofdvakstudie volgen. Het trio wordt gecoacht door Bart van de Roer, pianist van het Storioni Trio. 


Het huidige kernrepertoire van het Laurens Trio wordt gevormd door werken van Beethoven en Dvořák. 
Hiernaast verdiepen zij zich graag in modern repertoire en voeren zij door henzelf gearrangeerd werk uit. Met veel plezier geeft het Laurens Trio regelmatig concrten op verscheidene concertlocaties in Nederland. 

Voor de Mahlerdag – Door Mahler geïnspireerd – wordt het trio uitgebreid tot een pianokwartet met de altviolist Diego Virgüez Maeso. Zij spelen het Pianokwartet in a, van Mahler en het door Enguerrand-Friedrich Lühl-Dolgorukiy voltooide Scherzo. 

Ibo van Ingen - dirigent. 
Maak en beleef muziek en geniet … de wereld wordt zo een beetje mooier! Vanaf de eerste stappen op de Rotterdamse Muziekschool heb ik dat zelf ervaren. Die ervaringen vormden de basis voor m’n studie piano, zang en klavecimbel aan het Conservatorium van Rotterdam: ik wilde heel graag al dat moois delen en doorgeven. Eén manier was het leren spelen, zingen en veel optreden… aan de andere kant de passie voor het lesgeven. Het is heel bijzonder om beginnende en gevorderde muzikanten te begeleiden bij de muzikale ontwikkeling: jong of oud, liefhebber of supertalent…eindeloos boeiend en inspirerend! 

Ibo dirigeert de wereldpremière van het lied – ‘Liebst du um Schönheit’ in de bewerking als beurtzang voor een koor van 250 stemmen. 

 Henk van Dijk - pianist. 
Pianospelen, een van de hele leuke dingen die je in dit leven kan doen. Zelf ben ik begonnen op mijn achtste en ik ben er nooit meer mee opgehouden. Het heeft me veel waardevols gebracht: vele vriendschappen, leuke ontmoetingen, muzikale contacten en verre reizen. Ik ben zelfs naar twee conservatoria [Rotterdam en Den Haag] gegaan om er de grote klassieke meesters te leren spelen. En kreeg ook nog les van een paar grote Hongaarse pianisten die me heel veel interessants hebben geleerd over het vak.
 Daarna vond ik het een mooie opdracht om anderen te leren spelen en ze te laten kennismaken met zowel het ambacht (het kunnen) als de kunst (de schoonheid) van de muziek. En daar hoort de kunst van de aanslag bij, toucher, om een mooi Frans woord te gebruiken. Henk begeleidt de liedbewerkingen uitgevoerd door Harriët Overbeek (cello) en Kevin Straathof (viool), ‘Met Mahler in beweging’ en het Groot Alphens Mahlerkoor.


 


Harriët Overbeek – cellist. 
Toen ik 9 jaar was begon ik met cellospelen. Ik hoorde de cello op de radio en was meteen verkocht. Wat een prachtige zangerige klank! De liefde voor die prachtige warme lyrische klank van de cello combineren met allerlei samenspelvormen (solo, kamermuziek, orkest) vind ik het mooiste wat er is. Of een mooi ballet op de cellosuites van Bach, of prachtige nummers van Adele omschrijven voor cellokwartet, het kan allemaal. Ik heb jarenlang in een groot orkest gespeeld en heb nu een vast pianotrio. Ik hoop mijn passie voor de cello en het samenspelen door te kunnen geven aan mijn leerlingen.

Ik studeerde in Utrecht bij Elias Ariscuren waar ik in 1989 mijn diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Dit werd vervolgd door een studie kamermuziek bij Philip Hirschhorn. Ik volgde masterclasses bij Tibor de Machula, Sadlo en Hanani alsmede een cursus Spaanse muziek in Santiago de Compostela. Erg leerzaam op alle fronten om van verschillende grote meesters les gehad te hebben (en dit weer door te mogen geven aan je leerlingen!). Ik maak nu deel uit van enkele kamermuziekensembles (waaronder Conjunto Iberico en Trio Aleotti) en remplaceer in verschillende beroepsorkesten. Harriët speelt twee liederen in de bewerking voor cello en piano, ‘Des Antonius von Padua Fischpredigt’, bew. David Geringas, en ‘Oft denk' ich, sie sind nur ausgegangen!‘, bew. Geringas/Overbeek.


 

Kevin Straathof - violist. 
M
ijn naam is Kevin Straathof. Ik ben veertien jaar oud en ik speel viool sinds ik bijna zes jaar oud was. Ik begon in mei 2011, dus ik speel nu ongeveer acht jaar viool bij Ellen Sielcken. Sinds vorig jaar speel ik in een orkest in Noord-Holland in het NHJO bij de 2e violen (Noord-Hollands Jeugd Orkest). Ik ben niet van plan om echt professioneel viool te spelen, maar ik wil het wel graag blijven spelen zoals in het NHJO. Op school gaat het erg goed. Ik zit nu in het 3e jaar van tweetalig Gymnasium op het Scala College in Alphen. Daar heb ik het erg naar m’n zin. Op het moment heb ik nog niet een duidelijk beeld wat ik later wil gaan doen na school. Naast viool speel ik ook tennis in Nieuwveen en Alphen a/d Rijn. Kevin speelt het lied ‘Ging heut’ morgen übers Feld’  in de bewerking voor viool en piano van Ronald Kornfell.Hidde Smedinga, Mahler in Hip/Hop.  
is een muzikale lapjeskat die het leuk vindt om op allerlei manieren met muziek bezig te zijn. Naast het geven van pianoles treedt hij regelmatig op in muziekensembles in verschillende bezettingen, en componeert hij muziek bij video of gewoon om naar te luisteren. Hij studeerde Jazz & Pop-piano aan het conservatorium te Utrecht. Aan de Nieuwe Muziekschool is hij docent: piano, pop-, jazz-, klassieke- en filmmuziek. Hidde heeft een Hip/Hop-arrangement gemaakt van een compilatie van Mahler-liederen.
  

Jong Belegen is een ensemble van de Nieuwe Muziekschool Alphen. Het is een gemengd groot ensemble voor volwassenen, waar elk instrument en elk niveau welkom is. Het repertoire omvat klassieke, folk en pop/lichte muziek en wordt door de dirigent op maat gearrangeerd. Het ensemble is opgericht in 1993 en heeft nog meerdere spelers van het eerste uur. Met de gemiddelde leeftijd (inmiddels rond de 70 jaar) zijn het speelplezier, het niveau en de energie van het ensemble met de jaren toegenomen! Sinds 2007 staat het onder leiding van dirigent (en fluitist/fluitdocent) Danielle Klootwijk. Naast concerten op de muziekschool geeft Jong Belegen regelmatig concerten op ongebruikelijke locaties, om ook met anderen de vreugde van muziek te
kunnen delen. Danielle Klootwijk leidt het ‘Ensemble Jong Belegen’.

 Olga Commandeur - ‘Met Mahler in beweging‘, 
is bekend door haar tv-programma Nederland in Beweging! Als atlete had ze vooral succes bij de 400 m horden en de 800 m. Ze heeft een officieel wereldjeugdrecord gevestigd en werd zes maal Nederlands kampioene op individuele nummers en acht maal in estafetteverband, vestigde of verbeterde negen maal een Nederlands record en nam deel aan de Olympische Spelen. Olga leidt Met Mahler in beweg
 


Kamerkoor Cantabile o.l.v. Simon Stelling. 

Kamerkoor Cantabile uit Alphen aan den Rijn is in 1987 opgericht door Simon Stelling en staat sindsdien onder zijn bezielende leiding. Het koor bestaat uit 16 geselecteerde zangers en zangeressen. Het repertoire is breed en varieert van muziek uit de renaissance t/m de 21e eeuw. Het koor is gespecialiseerd in a capella zang. Het geeft regelmatig concerten in Alphen aan den Rijn en wijde omgeving en verleent zijn medewerking tijdens cantatediensten. Cantabile staat bekend om de heldere en transparante koorklank. Cantabile zingt ‘Urlicht’ in de bewerking van Clytus Gottwald voor achtstemmig koor a capella.